(Ne)atrasta kinų virtuvė

                 

Greičiausiai nerastume žmogaus, kuris nebūtų bent kartą ragavęs egzotiškos kinų virtuvės. Vieniems tai - gardžiausi patiekalai, kitiems - per daug nuo lietuviškų tradicijų nutolęs skonis. Visgi galima neabejoti, kad kinų tradicinė virtuvė daugiau ar mažiau yra palietusi didelę dalį maisto mėgėjų. Taigi, kokia šios, Tolimųjų Rytų virtuvės istorija?

Kinija – nepaprasto grožio ir išminties šalis, savo kultūrą ir istoriją skaičiuojanti tūkstančius metų. Tai bene didžiausia pasaulio valstybė savo plotu ir pati didžiausia gyventojų skaičiumi. Kinija visame pasaulyje garsėja išskirtinėmis tradicijomis ir virtuvės patiekalais.

Kinų virtuvę galima apibūdinti trumpai, bet aiškiai. Tai - rūgščių bei sūrių egzotiškų patiekalų įvairovė, prasidėjusi 5 tūkst. m. pr. m. e. Kiekviena Kinijos provincija turi savitą vietinę virtuvę. Yra žinoma keturiolika svarbiausių atskirų miestų virtuvių, kurios viena nuo kitos skiriasi valgių skoninėmis savybėmis ir jų gamybos technologija. Tačiau pasauliui šios šalies virtuvė dažniausiai yra pateikiama tiesiog kaip "kinų virtuvė".


Skaniai ir paprastai - Kiniška vištiena su ananasais.

Ingredientai:                                                               

250 g                     Vištienos filė                                 
200 g                     Konservuotų ananasai                   
100 ml                   Apelsinų sultys
150 ml                   Vištienos sultinys
1 šaukštas              Sojos padažas
5 šaukštai              Aliejus
2 šaukštai              Krakmolas
Žiupsnelis             Smulkintos petražolės
Žiupsnelis             Džiovinti imbiero milteliai
Pagal skonį           Druska
Pagal skonį           Pipirai

Paruošimas:

  1. Dubenėlyje sumaišyti smulkintas petražoles, 1 šaukštą aliejaus, sojos padažą, druską ir pipirus. Šiuo mišiniu įtrinti plonomis juostelėmis pjaustytą vištieną ir palikti 30 min.
  2. Vištieną apvolioti krakmole ir apkepti gerai įkaitintame aliejuje.
  3. Į mėsą sudėti ananasus ir viską troškinti ant silpnos ugnies apie 5 min.
  4. Kitame puode užvirinti vištienos sultinį, supilti likusį krakmolą, apelsinų sultis, imbiero miltelius. Šiuo padažu apipilti paruoštą vištieną.
  5. Patiekti su norimu garnyru. Tradiciškai - su biriais ryžiais.

Vištiena su ananasais




Komentarai

Rašyti komentarą

Populiarūs įrašai